Literatură Română în Context European
Denumire program în limba română:
Literatură română în context european
Denumire program în limba engleză (conform diploma supplement):
Romanian Literature in European Context
Forma de învățământ: Zi, cu frecvență
Durata studiilor: 2 ani
Număr credite ECTS: 120
Programul de studii universitare de masterat Literatură română în context european (Romanian Literature in European Context) se adresează cu precădere acelor absolvenți de licență din domeniul Limbă și Literatură care vor să aprofundeze studiul fenomenelor literare românești din perspectiva corelării lor comparative și integratoare cu cele europene. Programul este organizat în regim de învățământ cu frecvență, pe durata a 2 ani de studii și are 120 de credite transferabile. Ocupațiile vizate de program sunt profesor în învățământul gimnazial și liceal, cercetător în domeniul Filologie, secretar literar etc.
Programul se adresează nu doar viitorilor cercetătorilor, ci și cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, profesori de limba și literatura română, care au astfel prilejul de a se perfecționa profesional. Fiind un masterat de cercetare, cu o mare deschidere interculturală, programul oferă masteranzilor informație științifică de actualitate, pregătindu-i inclusiv pentru studiile doctorale. Decisivă în acest sens este contribuția celor patru coordonatori de doctorat în domeniul Filologie implicați în activitățile didactice ale programului, care orientează studenții spre direcții de cercetare noi și relevante. Masteranzii sunt sprijiniți, inclusiv financiar, să participe la conferințe și ateliere studențești, să efectueze stagii Erasmus sau să publice articole în reviste de specialitate.
Programul dezvoltă competențe care vizează construirea unei perspective comparatiste în explicarea fenomenelor literare românești văzute ca dialogul intercultural și în interpretarea diacronică a literaturii înțelese, ca fenomen socio-cultural, din perspectivă europeană. Programul promovează spiritul critic, capacitatea de analiză și de sinteză, disponibilitatea de a lucra în echipă, asumarea unei culturi etice.