Imersiune lingvistică și culturală franceză. Bursa SILC la a XXVI-a ediție – Aprilie 2025
Vineri, 25 aprilie 2025, la Lectoratul Francez de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării (FLSC) din Universitatea „Ștefan cel Mare” a avut loc a XXVI-a ediție de acordare a Bursei SILC (Séjour d’Immersion Linguistique et Culturelle), oferită de asociația ASAP (Association Sevriolaine d’Aide et Partage) din Sevrier, Haute-Savoie, Franța.
Din 1998 până în prezent, 59 de studenți au beneficiat de acest Sejur de Imersiune Lingvistică și Culturală. Cheltuielile de cazare, masă și transport pe durata sejurului sunt suportate integral din fondurile Asociației. Lector univ. dr. Elena-Camelia Biholaru de la Departamentul de Limbi și Literaturi Străine gestionează colaborarea dintre Universitatea „Ștefan cel Mare” și Asociația franceză precum și procesul de selecție al candidaților. Jurizarea se realizează pe baza unui dosar de candidatură și a unui interviu susținut anul acesta în fața unei comisii alcătuite din patru membri ai Asociației ASAP : Madeleine Prieur, Jean-Marie Cardinet, Anne Boucher și Clotilde Berthet. Desfășurat într-o atmosferă convivială, interviul SILC este o probă de rezistență și de spontaneitate în care candidații își prezintă parcursul profesional, atuurile și motivațiile personale, interesul pentru voluntariat, își expun pasiunea pentru studiul limbilor străine, pentru limba franceză, și, mai ales, gradul de investire într-un proiect personal și profesional de viitor axat pe practica limbilor străine și pe impactul lor cultural și social.
În mod excepțional, dată fiind prestația deosebită a candidaților FLSC, pentru cea de a XXVI-a ediție, comisia de jurizare a asociației ASAP a desemnat trei câștigători, toți studenți în anul întâi la Programul de studii Licență : Giorgio Alexandro Juravle (Franceză-Italiană), Ioan Teodor Socoliuc Goian (Franceză-Germană și Engleză-Spaniolă) și Victoria Ailoi (Română-Franceză).
Timp de două săptămâni, fiecare bursier are posibilitatea de a aprofunda limba și civilizația franceză la ea acasă, exersând la modul intensiv competențele de comunicare, traducere și interacțiunea verbală dinamică în contextul unor norme și valori culturale variate. Descoperind savoarea culturală și culinară a patrimoniului francez, studenții sunt invitați totodată să își pună în valoare tradițiile proprii în contextul extins al competenței interculturale. Practica vieții asociative și exersarea simțului civic și comunitar, specifice spiritului francez, le oferă o experiență personală concretă și un bun antrenament pentru formarea profesională ulterioară.



