Limba şi Literatura Ucraineană
Denumire program în limba română:
Limba şi literatura ucraineană – Limba și literatura modernă (franceză/engleză) / Limba și literatura română
Denumire program în limba engleză (conform diploma supplement):
Ukrainian Language and Literature – Modern Language and Literature (French/English) / Romanian Language and Literature
Forma de învățământ: Zi, cu frecvență
Durata studiilor: 3 ani
Număr credite ECTS: 180
Profesii posibile la finalizarea studiilor:
264301 – Filolog
264306 – Traducător (studii superioare)
264304 – Referent literar
Principalele domenii/ direcții de formare
Teoria şi practica traducerii
Analiza discursului
Analiza textului literar
Dialoguri interdisciplinare
Tendințe actuale în predarea limbii române şi a limbilor străine
Relevanța programului pentru dezvoltarea personală
Programul de studii universitare de licență UFER (IF) se adresează tuturor celor care doresc să-şi deschidă noi oportunităţi de carieră, să-şi stabilizeze poziţia profesională, să-şi lărgească orizontul de cunoaştere, să dobândească noi competenţe specializate sau complementare pe plan profesional şi social. Absolvenţii unui astfel de program beneficiază de avantajul corelării între competenţele dobândite şi posibilităţile de inserţie pe piaţa muncii, îşi ameliorează cariera şi îşi dezvoltă rapiditatea de reacţie într-un mediu concurenţial. Prin intermediul acestui program de licenţă, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării răspunde unei cereri sporite a pieţei de muncă regionale şi naţionale de specialişti în limbile ucraineană, franceză şi engleză. Dubla specializare le asigură absolvenţilor integrarea rapidă pe piaţa muncii, în primul rând în domenii adiacente pregătirii lor, dar și în învăţământul preuniversitar, în Suceava, dar şi în alte regiuni geografice. Absolvenţii programului de studii universitare de licență UFER (IF) pot ocupa locuri de muncă extrem de diverse, atât în mediul privat, cât şi în cel public, de exemplu în organizaţii guvernamentale și non-guvernamentale, instituţii publice, culturale, de cercetare, mass-media etc., în companii naţionale şi multinaţionale, dar și în învăţământul preuniversitar sau universitar.
Prin misiunea şi obiectivele sale, programul de studii universitare de licenţă UFER (IF) corespunde misiunii universităţii şi facultăţii, fiind compatibil cu programe asemănătoare ale unor instituţii de învăţământ superior de prestigiu din România (Universitatea din Bucureşti şi Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca) sau din alte ţări cum ar fi, de exemplu, patru universităţi din Canada: Universitatea din Saskatchewan, Universitatea din Toronto, Universitatea Alberta şi Universitatea Manitoba; Universitatea Urbana-Champaign, Illinois, SUA; Universitatea Cambridge, Marea Britanie; Universitatea Masaryk, Cehia și Universitatea din Varșovia, Polonia. Compatibilizarea programului de studii universitare de licenţă UFER (IF) cu programe de studii similare de pe piaţa educaţională a lumii dovedește capacitatea reală a absolvenţilor de a-şi găsi un loc de muncă pe piaţa muncii europene în deplină conformitate cu nivelul de pregătire asigurat de USV. Programul este compatibil cu programe similare din spaţiul educaţional românesc din punct de vedere conceptual şi practic, precum şi cu oricare program filologic propus studenţilor din Europa și din lume, acoperind o tematică fundamentală şi asigurând o specializare consistentă prin discipline obligatorii de specialitate şi complementare. Obiectivul principal al programelor educaţionale este continua preocupare pentru conceperea, organizarea şi desfăşurarea întregului proces de învăţământ în conformitate cu exigenţele şi imperativele ce decurg din procesul de reformă a şcolii româneşti actuale şi din necesitatea compatibilizării cu standardele învăţământului universitar european, cu accent pe îndeplinirea standardelor şi a indicatorilor de calitate.
Planurile de învăţământ şi conţinutul pregătirii universitare pentru programul de studii universitare de licență UFER (IF) sunt concepute în raport cu cunoştinţele teoretice şi abilităţile practice pe care absolventul trebuie să le posede, în scopul unei integrări rapide pe piaţa forţei de muncă. De asemenea, prin programa de practică se urmăreşte o pregătire într-un domeniu mai larg pentru asigurarea unei anumite flexibilităţi în vederea adaptării mai uşoare la oferta pieţei forţei de muncă.
Stagii de practică de specialitate: Universitatea Națională “Yuriy Fedkovych” Cernăuți, Ucraina, Biblioteca USV, Decanat FLSC
Diplomă: Licențiat în Filologie
Mobilități Erasmus+ (în ce țări ar putea efectua stagii de studiu sau de practică):
Université de Lorraine – F NANCY43 UFR Arts, Lettres et Langues, Franța
Universidade de Jaen – E JAEN01, Spania
The Bronislaw Markiewicz State Higher School of Technology and Economics in Jaroslav – PL JAROSLAV02, Polonia
Universita degli Studi di Ferrara – I FERRARA01, Italia
Ankara Science University – TR ANKARA29, Turcia
Universita degli Studi di Cagliari – I CAGLIAR01, Italia
Universita degli Studi Nicolo Cusano Telematica Roma – I ROMA31, Italia
Universite Paul Valery Montpellier 3 – F MONTPEL03, Franța
Université de Rouen – F ROUEN01, Franța
University of Byalistok – SK BYALIST04, Polonia
Namik Kemal University – TR TEKIRDA01 , Turcia
Universidade de Vigo – E VIGO01, Spania
Halic University – TR ISTANBU15, Turcia
University of Ostrava – CZ OSTRAVA02, Cehia
Université Dijon Bourgogne – F DIJON01, Franța
Université Rennes 2 – F RENNES02, Franța
St. Kyril and Methodius University – Veliko Turnovo – BG VELIKO01, Bulgaria
University of Augsburg – D AUGSBUR01, Germania
National and Kapodistrian University of Athens – G ATHINE01, Grecia
Université Sorbonne Nouvelle Paris 3 – F PARIS003, Franța
Université de Reims Champagne – Ardenne – F REIMS01, Franța
Erzurum Technical University – TR ERZURUM01, Turcia
Galatasaray University – TR ISTANBU02, Turcia